Nieuw Amsterdam: Heeft het christendom gelijk? Kan een intelligent, goed opgeleid mens werkelijk geloven wat de Bijbel zegt? Of hebben atheïsten het bij het rechte eind? Is het christendom door de wetenschap weerlegd, met zijn heilzame pretenties voor joker gezet en als morele gids terecht in diskrediet gebracht? Dinesh D'Souza benadert het christendom met een sceptische blik, maar geeft sceptici van hetzelfde laken een pak. Het resultaat is een boek dat vraagtekens zet bij de ideeën van twijfelaars én gelovigen, maar er geen twijfel over laat bestaan dat het christendom, alles welbeschouwd, zo gek nog niet is. D'Souza legt uit
* waarom het christendom een betere verklaring voor het universum en onze oorsprong heeft dan het atheïsme;
* waarom christendom en wetenschap samengaan, maar wetenschap en atheïsme misschien niet;
* waarom verhalen over de zonden van de christenheid - de kruistochten, de inquisitie - zwaar overdreven zijn;
* waarom de evolutieleer het christendom niet bedreigt;
* waarom de oerknaltheorie atheïsten niet lekker zit;
* waarom juist het christendom de mens een vrije wil garandeert;
* waarom de westerse beschaving - en alles wat we daar waardevol aan vinden - niet los verkrijgbaar is, zonder het christendom dat aan de wieg ervan stond.
D'Souza is een ideale gids voor zoekers, een sparringpartner voor sceptici en een betrouwbare mentor voor gelovigen die voor hun overtuigingen willen opkomen. Prikkelend, uitdagend en verhelderend.
Op de website van het Reformatorisch Dagblad is een samenvatting van het eerste hoofdstuk te vinden: "Godsdienst is het opium van het volk, stelde Karl Marx. Mis, zegt Dinesh D’Souza. Het geloof dat er na de dood niets meer komt, is pas een onvervalst opium."
Willem Bouwman recenseert in het Nederlands Dagblad: "Atheïsten denken dat wetenschap aan hun zijde staat. Zij vergissen zich, betoogt Dinesh D'Souza in een vlijmscherp en onthullend boek."
Henk Rijkers interviewt D'Souza voor Katholiek Nieuwsblad: "Hij verrast vriend en vijand met een gloedvol pleidooi voor het christendom, in het bijzonder voor zijn eigen katholiek geloof, in de vorm van een frontale aanval op het atheïsme."
In Trouw heb ik nog geen recensie aangetroffen. Toch wel opmerkelijk aangezien de vertaler van het boek voormalig hoofdredacteur is van die krant. Alhoewel opmerkelijk, Trouw is natuurlijk een voormalig christelijke krant.
Columns van D'Souza vind je hier, een RSS-feed hier