Het probleem lijkt te zijn, dat het a priori uitgesloten lijkt te zijn dat je van de paus iets zou kunnen leren, dat de publieke opinie - buiten en vaak binnen de Kerk - op voorhand heeft besloten dat hij toch alleen maar of irrelevante of schadelijke dingen zegt; en men alleen nog maar zit te wachten op een volgende aanleiding - hoe gezocht ook - om hem en zo de Kerk definitief onschadelijk te maken.
Maar stel, alleen maar theoretisch, dat de paus die dingen zegt en doet om een reden? Een reden die al twee millennia, in de meest verschillende omstandigheden stand lijkt te houden en mensen in de onmogelijkste situaties hoop geeft en op laat staan? Alleen die theoretische mogelijkheid zou een minimum aan positieve belangstelling moeten wekken, want de vraag of het leven een uiteindelijke, positieve zin heeft kun je niet onbeantwoord laten. Of je beantwoordt hem bewust of hij wordt voor je beantwoord. De paus heeft er een interessante hypothese over, die hij keer op keer aan de hele mensheid voorstelt, met een helderheid en een vriendelijkheid die op zich al verbazingwekkend zijn - en de journalisten en politici beperken zich ertoe een paar woorden uit hun context te halen en op een bizar valse manier te presenteren en dan te verfoeien. Zo hoeft men in elk geval niet meer naar de rest te luisteren. Waarom? Waarom - vraagt de schrijver Maxence van der Meersch zich af - zijn we vaak zo bang juist voor wat ons zou kunnen helpen?
Hoe dan ook maakt het me alleen maar dankbaarder voor wat ikzelf ontmoet heb. Zonder de ontmoeting met iets, dat op overtuigende wijze in zichzelf de belofte droeg het antwoord op mijn diepste vragen te zijn, belofte die zich in de tijd waarmaakt, was ik ongetwijfeld een ergere pauscriticus geworden (misschien iets minder capabel [jurist]). Je moet oppassen, ook in de verdediging van wat je als waar hebt leren kennen, niet Christus' methode te vervangen door de "gewone", van de wereld (analyses, kritiek, projecten). "Christus is niet komen klagen over de boosheid van de tijden. Hij heeft het Christendom gesticht" (Péguy).
woensdag 1 april 2009
Brief uit Siberië
Fragment uit een brief (Novosibirsk, 28 maart 2009) van Michiel Peeters: